10. Canvis socials forçats per moviments socials. La comparació de dos cicles polítics a Equador - María Troya Porras (Anuari del Conflicte Social, 2016)
L’any 2005, l’aleshores president d’Equador, Lucio Gutiérrez, va deixar el càrrec per les pressions del moviment social que ell mateix va anomenar els “forajidos”. Es tracta d’un moviment sorgit de l’activitat d’un grup d’intel·lectuals de classe mitjana de la capital, que s’estén ràpidament, com a moviment, a la majoria de la població. La seva naturalesa té característiques pròpies, i les seves bases van donar peu als canvis que van tenir lloc amb el govern del seu successor, Rafael Correa.