بررسی تأثیر نانوذرات سلنیوم بر عملکرد، وضعیت آنتی اکسیدانی ، فراسنجه های خونی و پایداری اکسیداتیو تخم مرغ در مرغان تخم‌گذار - مختار فتحی; تیمور تنها; امیرحسین شفیعی (پژوهشهای علوم دامی ایران, 2020)
این مطالعه به منظور بررسی اثر نانوذرات سلنیوم بر فراسنجههای خونی و متابولیتهای زرده در مرغان تخمگذار انجام شد. این آزمایش با 160 قطعه مرغ تخمگذار هایلاین W36 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار و 10 پرنده در هر واحد آزمایشی صورت پذیرفت. جیرههای آزمایشی شامل: جیره شاهد و سطوح 2/0، 3/0 و 5/0 میلیگرم در کیلوگرم نانوسلنیوم بود. در پایان دوره آزمایشی به منظور بررسی اثر تیمارهای آزمایشی بر فراسنجههای خونی و متابولیتهای زرده از هر واحد آزمایشی نمونهگیری انجام شد. فراسنجه های اندازه گیری شده، شامل متابولیتهای سرم خون مورد آزمایش شامل: تعیین میزان مالونیل دی آلدهید، کلسترول تام، تری گلیسرید تام، آسپارتات آمینوترنسفراز، آلانین ترنسفراز و آنتی اکسیدان تام بود. متابولیتهای زرده تخم مرغ مورد آزمایش شامل: تعیین میزان غلظت سلنیوم زرده و سطح مالوندی آلدئید چربیهای زرده بود. نتایج نشان داد تأثیر سطوح مختلف نانوسلنیوم بر میزان مالون دی آلدئید، کلسترول، تری گلیسرید ، آسپارتات آمینوترنسفراز و آلانین آمینوترنسفراز سرمی معنیدار نبود. مکملسازی جیره با 5/0 میلیگرم در کیلوگرم نانوسلنیوم بیشترین میزان سلنیوم در زرده نشان داد. ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم به طور منحنی با افزایش سطح نانوسلنیوم تا 3/0 میلی گرم افزایش ولی در سطح 5/0 میلی کاهش یافت. میزان پروکسیداسیون چربیهای زرده تحت تأثیر مدت نگهداری و تیمارهای آزمایشی قرار گرفت به طوری که سطح 2/0 و 3/0 میلی گرم نانوسلنیوم سبب کاهش معنی دار مالون دی آلدئید تخم مرغ در روز اول و 15 روز بعد از تخمگذاری شد.