СЕЛЯНИ СТАЮТЬ… КОЗАКАМИ (ДО ІСТОРІЇ ХОЛОДНОЯРСЬКОГО ДОСВІДУ НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНИХ ЗМАГАНЬ ПЕРІОДУ УКРАЇНСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ 1917–1921 рр.) - О. А. Островський (Український селянин, 2020)
У статті досліджено деякі аспекти відродження козацьких традицій селянами-повстанцями Холодного Яру. Цей процес став однією з особливостей національновизвольних змагань 1917 – початку 1920-х рр. у Наддніпрянщині. Оскільки для революційних змін народної ініціативи виявилося замало, то козаччина першої чверті ХХ ст. більше нагадувала вольницю Коліївщини, аніж Військо Запорізьке періоду Хмельниччини. На думку автора, основною причиною поразки холодноярців була неспроможність української еліти творити на «козацькому ґрунті» модерну національну державу.