En kort introduktion till Sovjetunionen - Klas-Göran Karlsson (Nordisk Østforum, 2024)
Många sovjethistorier har skrivits, ofta utifrån en tämligen standardiserad innehållslig mall. Men varje decennium och varje generation skriver också sin egen sovjethistoria. En kort introduksjon til Sovjetunionen, ett uttryck för 2020-talets sovjetbild, betonar inte oväntat, med tanke på det ännu levande minnet av Sovjetunionens fall och det pågående ryska kriget mot Ukraina, frågor kopplade till det sovjetkommunistiska mötet med nationella identiteter och nationalism, ofta med utgångspunkt i kulturella uttrycksformer.