TÜRKİYE’DE 1990-2000 YILLARI ARASINDA SOSYOEKONOMİK ORTAMIN VE KÜLTÜREL HAYATIN REKLAMLAR ÜZERİNDEN TEMSİLİ - İbrahim Toruk (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2005)
Bu çalışmada, 1990-2000 arasındaki 10 yıllık bir dönemde meydana gelen siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler yazılımedyanın tanıklığında, haber ve reklamlar kanalıyla ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada inceleme alanıolarak seçilen Hürriyet Gazetesine ait 10 yıllık bir arşiv belli bir sistematik bir doğrultuda eksiksiz olarak taranmışve bu gazetedeki haber ve reklamlar incelenmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmakta olup, ilk bölümde gazetecilik ve reklamcılıkla ilgili tarihsel gelişmelerin yanısıra gazete reklamcılığıkonularıüzerinde de durulmuştur. İkinci bölümde dönemin siyasi olayları, konuyla ilgili haberler ve seçim dönemlerinde siyasi partilerin verdikleri ilanlardan incelenmiştir. Üçüncü bölümde dönenim Sosyo-Ekonomik olayları, gazete haberleri ve reklamlarıaracılığıyla aktarılmıştır. Çalışmanın araştırma kısmınıoluşturan dördüncü bölümde; banka, otomotiv, iletişim, beyaz eşya ve bilgisayar sektörlerinde yaşanan gelişmeler betimsel olarak aktarılmışayrıca otomotiv sektöründe 10 yıla ait 543 adet reklam içerik analizi değerlendirmesine tabii tutulmuştur. Dördüncü bölümde ise 10 yıl boyunca medya sektöründe yaşanan gelişmeler aktarılmıştır.