میزان تحمل انگور رقم عسکری به آسیب ناشی از نسل گل‌خوار کرم خوشه‌خوار، Lobesia botrana، با شبیه‌سازی میزان خسارت - حجت‌اله محمدی; سعادت کاظم‌زاده منصورآباد; نیلوفر سیسختی (تحقیقات آفات گیاهی, 2022)
شهرستان دنا، یکی از مناطق مهم تولید انگور در جنوب کشور می‌باشد. رقم غالب در این شهرستان، رقم عسکری و خوشه‌خوار انگور، Lobesia botrana (Denis & Schiffermüller, 1775)، مهم‌ترین آفت آن می‌باشد. جمعیت آفت در نسل اول بسیار بالا بوده و به گل‌ها آسیب می‌رساند. برای ارزیابی تحمل این رقم به خسارت نسل اول آفت، یک آزمایش شبیه‌سازی میزان خسارت طراحی و طی دو سال پیاپی انجام گرفت. در مرحله اول، میانگین‌ تعداد خوشه در درخت و گل در خوشه در هر سال به طور دقیق محاسبه شد. با داشتن این داده‌ها، آزمایش‌ها با هفت تیمار (0، 5، 10، 15، 20، 25 و 30 درصد حذف گل‌ بر مبنای میانگین تعداد گل در خوشه در آن سال) و چهار تکرار (هر درخت به عنوان یک تکرار) انجام پذیرفت. هنگام برداشت، محصول درختان تیمار شده به تفکیک، توزین و داده‌های به دست آمده برای هرسال به‌صورت جداگانه و برای دو سال تجزیه مرکب شدند. نتایج نشان داد رقم عسکری در منطقه از تحمل خوبی برخوردار بوده و توانست آسیب اعمال‌شده را بدون مشاهده کاهش عملکرد، به‌صورت کامل جبران کند. توانایی جبران خسارت با کاهش میزان ریزش طبیعی گل‌ها و افزایش وزن حبه‌ها حاصل می‌شود. با توجه به نتایج به‌دست آمده، تا 30 درصد آسیب به گل‌ها در رقم عسکری در منطقه دنا، نه تنها نیازی به مبارزه با نسل اول آفت نمی‌باشد، بلکه فعالیت آفت با تنک کردن گل‌ها، افزایش کیفی محصول را نیز به همراه دارد. با وجود این، لازم است سطوح بالاتر حذف گل بررسی و سپس، نسبت به آستانه خسارت نسل اول آفت در منطقه تصمیم‌گیری شود.