Proučevanje manjšin in obmejnih območij v zgornjem Jadranu - raziskovalni pristopi in problemi v luči politične geografije - Milan Bufon (Dela, 2006)
Avtor obravnava kompleksnost manjšinskih in obmejnih vprašanj, ki sestavljajo problematiko proučevanja kontaktnih območij v zgornjem Jadranu, na katere delujejo sočasno različni dejavniki in prispevajo k oblikovanju različne pojavne tipologije v razmerju družbena dominantnost-manjšina, ki vključujejo stanja mejne nacionalne manjšine, teritorialne oziroma regionalne manjšine ter urbane manjšine. Območje zgornjega Jadrana se potrjuje kot izredno zanimiv laboratorij" za uvajanje novih modelov pri utrjevanju različnih institucionalnih in vsakodnevnih oblik medetnične povezanosti v okviru EU."