Ustawa o prawach konsumenta a rynek energii elektrycznej - Piotr Suski (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2015)
W artykule omówiono nową regulację dotyczącą praw konsumenta z perspektywy przedsiębiorstw energetycznych, zajmujących się sprzedażą bądź dystrybucją energii elektrycznej. Analizie poddano zakres zastosowania przepisów nowej ustawy, obowiązki informacyjne, szczególny tryb zawierania umów przez telefon oraz konsumenckie prawo do odstąpienia. Szczególną uwagę poświęcono tym przepisom ustawy o prawach konsumenta, które wywołują istotne wątpliwości z perspektywy relacji pomiędzy prawem energetycznym a prawem konsumenckim bądź z uwagi na uwarunkowania panujące na rynku energii elektrycznej.