Çinko Borat ve Mısır Püskülü İçerikli Su Bazlı Boya Özelliklerinin Geliştirilmesi - Nil Acarali; Tuğba Çifte (Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2018)
Buçalışmadaki hedef; inşaat ve kimya sektöründe kullanılan su bazlı boyalarınçeşitli katkı maddeleri ile fiziksel özelliklerin geliştirilmesi ve dekoratifamaçlı olarak kullanılmasıdır. Yapılan çalışmada, hazırlanan boyalaraviskozite, parlaklık, kapatıcılık, hidrofobiklik gibi farklı fiziksel testleruygulanmıştır. Optimum parametrelerin belirlenmesinde Taguchi OptimizasyonMetodu kullanılmış ve moleküler bağ karakterizasyonu FT-IR cihazı ileincelenmiştir. Burada, mısır püskülünün yüzeylerde koruma sağladığıgözlemlenmiştir. Yapılan testler sonucunda kullanılan katkıların, parlaklık,renk uygunluğu ve kuruma süresine olumsuz bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Referansboyaya kıyasla, hazırlanan boyaların hidrofobikliği ve kapatıcılığı arttırıcıetkisinin olduğu görülmüştür. Deneylerin FT-IR spektrumları incelendiğinde isereferans boyayla benzer bağ karakterizasyonu olduğu gözlemlenmiştir.