Rimskodobna keramika z Ajdovščine pri Rodiku - Verena Vidrih Perko (Arheološki Vestnik, 1997)
Prispevek je analiza keramike odkrite s sistematičnimi arheološkimi izkopavanji leta 1993 in površinskega terenskega pregleda, narejenega avgusta 1995. Med zgodnjerimskim gradivom se pojavlja keramika s črnim premazom, keramika tankih sten, padanska sigilata in oblike zgodnjih italskih amfor in sivo kuhinjsko posodje z očitno prazgodovinsko tradicijo. Med poznim posodjem je dobro zastopana afriška sigilata, pogoste so tudi amfore. Namizno posodje je večidel lokalne proizvodnje in večkrat posnema oblike sigilat. Sodeč po poznorimskem uvoženem posodju, ki je prihajalo iz severnoafriških provinc, je bila naselbina dobro oskrbovana s hrano severnoafriškega izvora, s katero je bila plačana annona - davek v obliki prehrambnih izdelkov.