Literarno povratništvo in meje narodne književnosti - Janja Žitnik Serafin (Dve Domovini, 2002)
Pojem literarno povratništvo zajema proces sprva postopnega in nato radikalno pospešenega vračanja slovenske zdomske književnosti v matični prostor v zadnjih dobrih dveh desetletjih. Prispevek obravnava vprašanje definicije obsega narodne književnosti, ki se vedno znova zastavlja v povezavi s problemom vključevanja tujejezične izseljenske književnosti v matično kulturo.