Öğretmen adaylarının çevre sorunlarının nedenlerine, çözümlerine ve çevre eğitimine ilişkin görüşleri - Adil TÜRKOĞLU; Ümran ŞAHİN (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2013)
İnsanın yeryüzünde var olduğu günden bugüne kendini göstermiş olan çevre sorunları, günümüzde çok daha büyük boyutlara ulaşmış, çözümü zorlaşmıştır. Çevre hakkında insanları bilinçlendirmek, çevre kirliliğinin sonuçlarının neler olabileceğinin farkına vardırabilmek için çevre eğitimine gidilmektedir. Bu araştırmanın amacı da öğretmen adaylarının çevre sorunlarının nedenleri, çözümlerine ve çevre eğitimine ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırmada öğretmen adaylarının görüşleri alınacağından çalışma tarama modelinde betimsel bir araştırma olarak desenlenmiştir. Araştırmaya Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ve Fen Bilgisi Öğretmenliği programında okuyan 269 öğretmen adayı katılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Maskan, Efe, Gönen ve Baran (2006) tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirlik katsayısı, Croanbach Alpha değeri 0.81’dir. Araştırma bulgularına bakıldığında genel olarak öğretmen adayları çevre sorunlarının endişe verici düzeyde olduğunu kabul ederek çevre sorunlarının günümüzde uluslar arası bir nitelik kazandığı belirtilmişlerdir. Ayrıca yazılı ve görsel medyanın çevre konusundaki ilgilerinin yetersiz olduğu sonucuna da ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının %59’u çevre sorunlarının nedeni olarak insanın kendisini göstermişlerdir. Buna bağlı olarak da öğretmen adayları çevre sorunlarının çözümünün de insanlar tarafından gerçekleştirileceğini vurgulamışlardır. Bunun içinde çözümün örgün eğitimin bütün kademelerinde yapılacak çevre eğitiminde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.