Ósma nowela niemieckiego prawa kartelowego – przegląd zmian. More „European” approach? - Ilona Szwedziak-Bork (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2014)
Celem niniejszego opracowania jest przybliżenie ostatniej nowelizacji niemieckiej ustawy kartelowej, czyli ustawy przeciwko ograniczaniu konkurencji (Gesetz gegen Wettbewerbsbeschränkungen – dalej: GWB), która weszła w życie 30 czerwca 2013 r. Za najważniejszą część noweli uznaje się wprowadzanie zmian w przepisach dotyczących kontroli koncentracji, przede wszystkim zaś testu SIEC (significant impediment of effective competition), a także podwyższenie progu posiadania pozycji dominującej przez pojedyncze przedsiębiorstwo. Jako równie istotne wskazuje się m.in. na częściowe objęcie regulacją GWB kas chorych (Krankenkassen).