DESPRE EVOLUŢIA CONCEPTULUI DE MENS REA ÎN DREPTUL INTERNAŢIONAL PENAL - Oleg Burlacu (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2016)
În prezentul articol încercăm să abordăm problema privind latura subiectivă a crimei internaţionale. Abordarea va fi una istorică, doctrinară şi jurisprudenţială. Astfel, analiza conceptului de mens rea se va realiza din perspectivă temporală după cel de-al doilea război mondial şi înfiinţarea tribunalelor de la Nürnberg şi Tokyo. Va fi avută în vedere atât doctrina internaţională, cât şi jurisprudenţa curţilor internaţionale penale. Deoarece nici doctrina şi nici jurisprudenţa internaţională nu sunt unitare în privinţa conceptului, din raţiuni ilustrative, vom raporta art.30 din Statutul Curţii Penale Internaţionale la infracţiunea de genocid. ON THE EVOLUTION OF THE CONCEPT OF MENS REA IN INTERNATIONAL CRIMINAL LAW The present article shall attempt to illustrate the concept of mens rea from an international criminal law perspective. We shall address the issue from a historical, doctrinal and jurisprudential perspective. The analysis, from a temporal perspective, shall consider the concept after the second wold war, precisely after the two international criminal tribunals from Nuremberg and Tokyo. Considering that neither the international doctrine, nor international jurisprudence can agree on the term of mens rea, for purely illustrative reasons, we shall analyse art.30 of the International Criminal Court Statute from the perspective of genocide.