Перший досвід імплантації стимулятора діафрагмального нерва в немовляти з білатеральним парезом діафрагми - O.M. Leniv; A.A. Pereyaslov; R.Y. Kovalskyy; L.Y. Hyzha; O.M. Nykyforuk; R.I. Dats (Хірургія дитячого віку, 2023)
Ушкодження діафрагмального нерва є нечастим, проте добре відомим ускладненням пологової травми, яке спричинюється травмуванням плечового сплетення. Найчастіше виявляють однобічний парез купола діафрагми, а білатеральні ушкодження – рідше. Параліч діафрагми зумовлює розвиток тяжких респіраторних розладів, що потребує тривалої інтенсивної терапії, часто з використанням штучної вентиляції легень. Хоча існує вірогідність самостійного відновлення функції діафрагми, проте це потребує тривалої респіраторної підтримки. Загальноприйнятих протоколів лікування немовлят з парезом/паралічем діафрагми немає. Основним методом хірургічного лікування в цих пацієнтів вважається плікація діафрагми, переважно в дітей з однобічним ураженням, проте вона не у всіх пацієнтів приводить до позитивного ефекту.