ACTIVITATEA BIOLOGICĂ A RESVERATROLULUI ASUPRA DISFUNCȚIILOR TROMBOCITARE ÎN EVOLUȚIA DIABETULUI ALLOXANIC - Ilona POZDNEACOVA (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2020)
Resveratrolul (3,4',5-trihidroxistilben) este considerat unul dintre cei mai importanți compuși naturali din clasa stilbenoizilor, susceptibil de a influența în mod eficient o gamă variată de procese fiziologice. Spectrul disfuncțiilor trombocitare în cazul diabetului zaharat este destul de complex, declanșându-se odată cu instalarea bolii și amplificându-se treptat în corelație cu stadiile de expresivitate ale acestei maladii. Din aceste considerente, investigarea activității biologice a acestui compus natural asupra disfuncțiilor plachetare apărute ca urmare a evoluției diabetului zaharat poate contribui la identificarea unei soluții optime în stoparea progresării complicațiilor vasculare asociate cu fenomenul de hipercoagulabilitate.   THE RESVERATROL BIOACTIVITY ON THROMBOCYTE DYSFUNCTION IN DIABETES EVOLUTION INDUCED BY ALLOXAN Resveratrol (3,4',5-trihydroxystilbene) is considered one of the most important natural compounds from stilbenoid family, which has the ability to influence effectively a various palette of physiological processes. It is known that in diabetes mellitus, the spectrum of thrombocyte disorders is quite complex, starting at the same time with disease installation and gradually amplifying in correlation with expressivity stages of this malady. In this way, investigation of resveratrol bioactivity on platelet dysfunction appearing as a result of diabetes evolution, can contribute to the identification of an optimal solution in stoppage of progressively vascular complications growth, associated with the hypercoagulability phenomenon.