МАКЕДОНИЈА ВО ЗАПИСИТЕ НА АНТОН КАПУС - Zmago Šmitek (EtnoAntropoZum, 2016)
Антон Капус (Anton Kappus, 1895–1959) во различни краишта од Македонија живеел како воен и цивилен службеник во периодот помеѓу 1923 и 1941 година. Во словенечките списанија и ревии објавил околу 100 популарно-научни текстови за етнографијата, географијата и историјата на Македонија, како и за ловот и риболовот таму. Неговите текстови имаат документарна вредност, а посебно се интересни неговите податоци за словенечките иселеници во Македонија.