کشاورزان کردستان و برنامه های اصلاحات اقتصادی در دوره پهلوی دوم( مطالعۀ اسنادی) - سجاد رحمانی فلاح; میرهادی حسینی; سید اصغر آقامیرزایی (تحقیقات تاریخ اجتماعی, 2023)
برنامه‌های پنج‌گانه عمرانی و توسعۀ دورۀ پهلوی دوم سال 1327 به تصویب رسید. هدف اصلی برنامه‌های عمرانی این دوره، تغییر بنیان‌های اقتصادی و اجتماعی جامعۀ سنتی ایران به یک کشور توسعه یافته بود که مهم‌ترین مؤلفه‌های آن بالا بردن سطح استانداردهای زندگی و تبدیل به جامعۀ صنعتی و شهری بود. مقالۀ حاضر می‌کوشد اوضاع کشاورزی و کشاورزان استان کردستان را طی سال‌های 1327 تا 1351 (پایان برنامۀ عمرانی چهارم) با تکیه بر پژوهش تاریخی و رویکرد اقتصادی و اجتماعی، براساس جمع‌آوری اسناد از مراکز معتبر سندی کشور مانند: اسناد موجود در کتابخانۀ ملّی، مرکز اسناد همدان، مدارک موجود در سازمان برنامه ‌و بودجه، مرکز پژوهش‌های مجلس و منابع کتابخانه‌ای مورد بررسی و موشکافی قرار دهد. با حذف نظام بهره‌برداری ارباب –رعیتی، نظام مدیریت سنتی روستایی بدون جایگزین مناسب برچیده شد. همچنین برنامه‌های توسعۀ اجتماعی- اقتصادی پهلوی دوم در استان کردستان بیشتر مربوط به طرح‌های خدماتی بود.(متاثر از رویکرد سیاسی- امنیتی) بنابراین در نهایت منجر به شکل‌گیری نارضایتی عمومی و آسیب‌پذیری سیاسی گردید. روش پژوهش در این مقاله به شیوه اسنادی و تحلیل محتوای اسناد است.