Δίκαιο και Πολιτική στον Αλαίν Ρενώ - Nikolaos Ntolas (Conatus - Journal of Philosophy, 2017)
Το άρθρο εστιάζει στη σχέση δικαίου και αγαθού. Διερευνά αν η αντίληψη περί αγαθού σε μια κοινότητα προηγείται της δημιουργίας του κράτους ή όχι. Πρόκειται περί του ζητήματος  ενσωμάτωσης του δικαίου, του τρόπου σύλληψης μιας δίκαιης τάξης. Στο πλαίσιο αυτό ο Ρενώ θεώρησε πως ο διχασμός μεταξύ φιλελευθερισμού και σοσιαλισμού που σχηματίστηκε από τον 19ο αιώνα αποτελεί μια απλούστευση. Η ουσία για το Ρενώ εστιάζεται στο πώς ο φιλελευθερισμός και ο σοσιαλισμός αντιμετωπίζουν το ζήτημα της μετάβασης από τη δίκαιη εξουσία στη δίκαιη κοινωνία, ζήτημα ουσιαστικά διανομής των πόρων. Το συμπέρασμά του είναι ότι κοινός τόπος του φιλελευθερισμού και του σοσιαλισμού είναι ο θάνατος του κράτους, μέσω όμως διαφορετικών δρόμων. Εκτός μάλιστα της παραδοσιακής αντιπαράθεσης ο Ρενώ διεξέρχεται και τη νεότερη αντιπαράθεση μεταξύ φιλελευθερισμού και ρεπουμπλικανισμού. Στην δεύτερη περίπτωση επιλέγει το φιλελεύθερο πρότυπο, με το επιχείρημα ότι αφήνει πιο ελεύθερο το διαβουλευτικό χώρο για υποδοχή θέσεων. Τα παραπάνω εκτυλίσσονται εν μέσω προβληματισμών του για τη μετα-μοντέρνα κατάσταση στη οποία έχει εισέλθει η πολιτική, με την κυριαρχία σταδιακώς να αποδομείται και το ρόλο των πολιτικών να περιορίζεται απλώς στην επιβολή κάποιων ιεραρχήσεων.