Geriatrik Hastalarda KOAH Evrelerine Göre Anemi İlişkisinin İncelenmesi - Deniz Say Sahin; Özgür Önal; Duygu Mutluay (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2014)
Amaç: Bu araştırma ile  Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ’nın akciğer dışı sistemik etkilerinden olan anemi ile ilişkisi araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada Burdur Kamu Hastaneleri Birliği ve Burdur Devlet Hastanesi’nden gerekli izinler alındıktan sonra 01.01.2014 – 01.05.2014  tarihleri arasında hastanenin  Dahiliye ve Enfeksiyon Hastalıkları polikliniklerine başvuran ayrıca bu servislerde yatarak tedavi gören 416 tane 65 yaş ve üzeri hastanın izinleri alınarak hastaların demografik özellikleri, beden kitle indeksleri (BKI), laboratuvar bulguları, solunum testi sonuçları ve akciğer filmleri incelendi. İncelemeler sonucunda 65 yaş ve üzeri olanlar, Global İnitation for Obstructive Lung Disease (GOLD) 2006 kriterlerine göre KOAH tanısı alanlar dahil edildi. İstatistiksel analizlerde ki-kare ve Mann-Whitney U testleri uygulandı. Sonuçlar % 95 güven aralığında anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi. Sonuç:  Tüm tetkikler incelenerek tanı konulan ve sınıflandırılan hastalarda özellikle KOAH evresi yani hastalığın şiddeti arttıkça KOAH’a bağlı anemi sıklığının da arttığı saptandı.