Topuk dikeni tedavisinde ekstrakorporeal şok dalga tedavisinin etkinliği - Nihan Cüzdan; Deniz Evcik; Saime Ay (Genel Tıp Dergisi, 2021)
Amaç: Topuk dikeni klinikte sıkça karşılaşılan, kronik plantar topuk ağrısına neden olan klinik bir tablodur. Hastalara uygulanan kortikosteroid enjeksiyonu, steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlar ve çeşitli fizik tedavi modaliteleri gibi seçeneklerin yanında, ‘Extracorporeal Shock Wave Therapy’ (ESWT) cerrahi olmayan yöntemler arasında yerini almıştır. Bu prospektif kontrollü çalışmanın amacı klinik ve radyolojik olarak topuk dikeni tanısı alan hastalarda ESWT tedavisinin etkinliğini araştırmaktır.