Okulöncesi Sosyal Davranış Ölçeği-Öğretmen Formu’nun Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması* - Müge ŞEN; Meziyet ARI (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2011)
Bu çalışmada Crick, Casas ve Mosher (1997) tarafından geliştirilmiş olan Preschool Social Behavior Scale- Teacher Form, (PSBS-TF) ölçeğinin geçerlilik ve güvenirlik analizlerini gerçekleştirmek amaçlanmıştır. Veriler, Ankara’da okulöncesi eğitim kurumuna devam eden 3-6 yaş aralığındaki 110 kız, 118 erkek olmak üzere toplam 228 çocuğun sosyal davranışlarının 11 öğretmen tarafından değerlendirmesi sonucunda elde edilmiştir. Ölçeğin geçerliğini test etmede; kapsam geçerliği bağlamında uzman görüşü, yapı geçerliği için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, görünüş geçerliği ve özelliği bilinen grupların test puanları arasındaki farkın anlamlılığı yöntemleri kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirliğini test etmek için ise, her yaş grubu ve ölçeğin her bir boyutu için iç tutarlılık katsayısı ve test-tekrar test güvenirlik katsayısı hesaplamaları yapılmıştır. Sonuç olarak, Okul Öncesi Sosyal Davranış ÖlçeğiÖğretmen Formu’nun geçerlik ve güvenirlik çalışmalarına ait tüm bulgular, ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmalarının tatmin edici niteliklere sahip olduğunu göstermiştir.