ТРАНСФОРМАЦІЯ РОЛІ БАНКІВ НА РИНКУ ДЕРЖАВНИХ БОРГОВИХ ЦІННИХ ПАПЕРІВ - Віталій Рисін; Соломія Папірник (Економіка та суспільство, 2022)
Банки традиційно були одними із ключових учасників ринку державних цінних паперів, а із впровадженням воєнного стану їх роль у системі державних запозичень зросла. У статті визначено сутність облігацій внутрішньої державної позики та проаналізовано динаміку обсягів вкладень у цей інструмент, що перебувають в обігу за номінально-амортизаційною вартістю в розрізі власників. Досліджено основні мотиви нарощення портфеля ОВДП українськими банками. Здійснено характеристику основних наслідків інвестиційної діяльності банків на ринку державних боргових цінних паперів. Акцент зроблено на тому, що значні інвестиції банків у державний борг створюють ризик зменшення обсягів кредитування економіки, адже ці два напрями вкладення є взаємозамінними. Наведено статистичні дані щодо динаміки обсягів операцій банків України з цінними паперами, в тому числі в розрізі груп банків. Окрему увагу зосереджено на аналізуванні посередницької діяльності банків на ринку державних боргових ЦП. На основі порівняння суми комісій за операціями з ОВДП визначено, співпраця з якими банками є оптимальною для потенційних інвесторів. Воєнний стан вніс певні корективи у функціонування вітчизняного ринку державних боргових цінних паперів. З огляду на це, досліджено структуру військових ОВДП, які перебувають в обігу за номінально-амортизаційною вартістю за критерієм власника. В умовах воєнного стану роль банків на ринку державних запозичень суттєво зросла – у їх власності перебуває найбільший портфель випущених урядом облігацій. Нарощення інвестиційного потенціалу банків, оптимізація їх інвестиційної стратегії та ефективне управління ризиками інвестиційної діяльності є важливою складовою забезпечення стабільності вітчизняної фінансової системи, а також однією з передумов післявоєнного відновлення економіки України.