CADRUL JURIDIC AL INSOLVABILITĂȚII TRANSFRONTALIERE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2021)
În articol sunt abordate soluțiile legale ale cadrului juridic al insolvabilității transfrontaliere, o tematică complexă ce implică elemente ale sistemelor legislative și instrumentelor juridice atât la nivel național, cât și la cel internațional. În acest studiu vor fi puse în discuție chestiuni privind cadrul normativ existent în Republica Moldova, cea mai importantă analiza fiind focusată pe prevederile cadrului normativ european și internațional ce demonstrează o tendință de a soluționa litigiile și conflictele transfrontaliere, dar care, spre regret, nu fac față tendințelor de globalizare. Analiza cadrului european care vine să reglementeze detaliat procedurile de insolvență de competență internațională, precum și de stabilire a unor limite de apărare a creditorilor nu tot timpul este scutul creditorilor în afara spațiului UE, ceea ce, de fapt, duce la apariția conflictelor transfrontaliere în domeniul insolvenței. Expansiunile continue ale comerțului internațional vor duce, inevitabil, la apariția cazurilor noi de insolvență. Nu putem lăsa în umbră nici consecințele crizei de sănătate (Covid 19) apărute în lumea modernă, care, inevitabil, vine cu noi valuri de lichidări ale companiilor mari. În final sunt formulate concluzii ce pot fi implementate atât în cadrul normativ internațional, cât și în cel național. Cuvinte-cheie: insolvabilitate transfrontalieră, competență, jurisprudența CJUE, armonizare substanțială, relații comerciale transfrontaliere.