تاثیر نیتروژن و تداخل علف¬های هرز بر برخی صفات زراعی، عملکرد و اجزاء عملکرد پنج رقم گندم - حمیدرضا محمد دوست چمن آباد; خاطره همتی; علی اصغری; مرتضی برمکی (Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 2014)
چکیده      مدیریت زراعی علفهای هرز یکی از استراتژیهای مهم در کشاورزی پایدار است. این آزمایش به منظور مطالعه تاثیر نیتروژن بر توانایی رقابتی پنج رقم گندم  با علفهای هرز در سال  1389در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات نواری و در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. عوامل مورد بررسی عبارت بودند از کاربرد نیتروژن در سه سطح (0، 75 و 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار)، پنج رقم گندم (کاسکوژن، سایسون، گاسپارد، آذر2 وMV17) و تداخل علفهای هرز(در دو سطح حضور و عدم حضور علف هرز). نتایج نشان دادند که مقدار نیتروژن تاثیر معنی داری بر درصد نفوذ نور به سطح زمین، درصد پوشش، ارتفاع و عملکرد دانه گندم داشت. در تیمار کاربرد 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار درصد نفوذ نور به سطح خاک 2 برابر کمتر از کرتهای بدون نیتروژن بود. تداخل علفهای هرز درصد پوشش گندم را تا 2 برابر کاهش داد. نتایج نشان داد که تداخل علفهای هرز عملکرد دانه گندم را 50 درصد کاهش داد. مقادیر  نیتروژن تاثیر متفاوتی بر عملکرد ارقام گندم داشت. نتایج این پژوهش نشان داد که افت عملکرد ناشی از حضور علفهای هرز در ارقام مختلف گندم متفاوت است و نیتروژن میتواند تاثیر رقابت علفهای هرز را افزایش یا کاهش دهد. بنابراین، انتخاب ارقام مناسب و مقدار صحیح نیتروژن میتواند نقش مهمی در مدیریت علفهای هرز داشته باشد.