Funkcjonowanie szarej strefy w warunkach restrukturyzacji gospodarki - Bogdan Szurgot (Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 2001)
Transformacja struktur przemysłowych w procesie przechodzenia do gospodarkirynkowej to nie tylko strategia dywersyfikacji, czyli rozszerzenia produkowanego asortymentu.Proces transformacji w krajach postsocjalistycznych to restrukturyzacja całejgospodarki, która w dużej mierze zależy od zmian politycznych.