Youtuberbøger. Børnelitteratur på transmediale vilkår<subtitle>YouTuber Books. Children’s Literature under Transmedia Conditions</subtitle> - Sarah Mygind (Barnelitterært Forskningstidsskrift, 2024)
Artiklen undersøger ”youtuberbøger” som en del af nutidig dansk børne- og ungdomslitteratur, hvor youtubere er (med)forfattere til bøger, der fungerer som transmediale udvidelser af deres digitale universer. Med fokus på balancen mellem kommercielle og æstetiske aspekter analyseres, hvordan bøgerne udnytter både bog- og YouTube-mediets styrker. Bøgerne kombinerer biografiske og fiktionaliserede elementer, hvilket udfordrer grænsen mellem virkelighed og fiktion og kræver en særlig aktiv indstilling hos læseren. Udgangspunktet er youtuberfamilien Münster og deres bogserier, hvor paratekstuelle elementer som omslag og lydbogsindlæsninger skaber forbindelse til deres digitale indhold. Elementer som illustrationer og fortællestil bidrager til en kompleks relation mellem virkelighed og fiktion. Artiklen konkluderer, at youtuberbøger både har kommercielle formål og tilbyder en æstetisk oplevelse, der bedst forstås i en transmedial kontekst.