ВІДГОДІВЕЛЬНІ Й М’ЯСНІ ЯКОСТІ МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ ВЕЛИКОЇ БІЛОЇ ПОРОДИ АНГЛІЙСЬКОЇ СЕЛЕКЦІЇ ТА ЇХ ЗВ’ЯЗОК ІЗ ДЕЯКИМИ БІОХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ СИРОВАТКИ КРОВІ - В. І. Халак; Б. В. Гутий; Т. М. Данілова; О. В. Хмельова; О. В. Яновська (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка, 2024)
У статті наведено результати досліджень відгодівельних і м’ясних якостей молодняку свиней великої білої породи англійської селекції та їх зв’язок із деякими біохімічними показниками сироватки крові. Експериментальну частину роботи виконано в агроформуваннях Дніпропетровської області, Науково-дослідному центрі біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК Дніпровського державного аграрно-економічного університету, ТОВ «Глобінський м’ясокомбінат» і лабораторії тваринництва ДУ «Інститут зернових культур НААН». З’ясовано, що за віком досягнення живої маси 100 кг (діб), товщиною шпику на рівні 6–7 грудних хребців (мм) і довжиною охолодженої туші (см) молодняк свиней підконтрольної популяції відповідає класу еліта. Біохімічні показники сироватки крові, а саме: уміст загального білка (г/л), уміст сечовини (ммоль/л) та активність лужної фосфатази (од./л) – відповідають фізіологічній нормі клінічно здорових тварин. Коефіцієнт варіації (Сv, %) відгодівельних і м’ясних якостей і біохімічних показників сироватки крові в молодняку свиней піддослідної групи коливається в межах від 1,62 (довжина охолодженої туші, см) до 21,43% (активність лужної фосфатази, од./л.). Коефіцієнт парної кореляції (r) між біохімічними показниками сироватки крові, відгодівельними й м’ясними якостями молодняку свиней великої білої породи виявив, що цейй біометричний показник змінюється в межах від -0,298 (tr=1,49; Р>0,05) до +0,262 (tr=1,30; Р>0,05), є слабким і статистично не достовірним. Кількість достовірних коефіцієнтів парної кореляції (r) між відгодівельними й м’ясними якостями молодняку свиней великої білої породи, індексом «Т-фактор» і комплексним індексом відгодівельних і м’ясних якостей (індекс Б. Тайлера) становить 50,0%. Зазначене свідчить про ефективність використання в селекційно-племінній роботі індексів Тайлера Б. і «Т-фактор».