Čudesni svjetovi Geralda od Walesa – prijevod i komentar odabranih ulomaka iz djela Topographia Hiberniae - Violeta Moretti; Tara Pavlović (Tabula, 2020)
Članak je podijeljen u dva dijela, od kojih prvi donosi kratak filološki uvod i kontekstualizira sljedeći – odabrane ulomke djela Topographia Hiberniae anglonormanskoga arhiđakona Geralda of Walesa. Poznat i kao Giraldus Cambrensis ili Gerald de Barry, taj je autor bio klerik, političar, ali i eminentna intelektualna figura dvanaestostoljetne Britanije. Njegovo trodijelno djelo donosi opise, među ostalim, krajolika, flore i faune Irske, ali i anegdote i zgode o čudesima koje se mogu iščitavati u alegorijskome ključu, kao i nevjerojatne zabilješke o ljudima tih krajeva. Prevedene ulomke objavljujemo kako bismo ukazale na živopisan imaginativni svijet toga djela.