Kan Serumundaki Demir Miktarının Spektrofotometrik ve Atomik Absorpsiyon Metodlarıyla Karşılaştırmalı Olarak Tayini - Usama Abu MOHSEN; Khaled İ Abu ELAİSH; Mahmoud ISSA (Cukurova Medical Journal, 2013)
Amaç: Demir insanoğlu dahil dünyada ki birçok yaşam formu için gerekli bir element olup onun canlıdaki miktarının doğru tayini son derece önemlidir. Çalışmamızdaki amacımız kolay ve hassas olan spektrofotometrik metod ile kan serumundaki demir konsantrasyonlarını belirleyerek bulunan değerleri atomik absorpsiyon spektrofotometrik yöntemi ile karşılaştırılmaktadır. Materyal ve Metod: Serum örneklerinde demir tayini için kullanılabilecek en uygun, en basit ve en doğru yöntemi bulmak. İki analitik yöntem arasında karşılaştırmalı bir çalışma yapılması düşünüldü. Yöntemler asidik koşullarda ferene reaktifi ile demirin reaksiyonuna dayanır. Serum demir belirleme yöntemi olarak nebulizasyon ürününün bir hava-asetilen karışımı içerisinden geçirildiği alevli atomik absorpsiyon spektrofotometresi yöntemi ile yapıldı. Bulgular: Elde edilen bulgular; serum örnekleri arasındaki demir içeriği dağılımının 41 ile 343.5 mcg/dl aralığında farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Serum örneklerinde spektrofotometre yöntemi ile ölçülen demir içeriğine ait değerler atomik absorpsiyon yöntemi ile belirlenen sonuçlarla uyum göstermektedir. Sonuç: Ferene reaktifinin kullanıldığı spektrofotometrik yöntem serum demir içeriğinin başarılı ve doğru olarak belirlenmesinde uygulanabilir ve ayrıca bu yöntem atomik absorpsiyon yöntemi yerine kullanılabilir.