Gerilim-Frekans ve Frekans-Gerilim Çevirici Tümdevreleri Kullanarak FSK Optik MODEM Tasarımı Prensipleri - Erdem ÖZÜTÜRK (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2015)
Bu çalışmada frekans ötelemeli anahtarlama kullanan optik MODEM’in tasarım prensipleri araştırılmaktadır. Bu MODEM’de sayısal veri, verici ile alıcı arasında serbest ortamda ışık ile aktarılmaktadır. Vericide kızılötesi bir LED’in ışığı FSK modülasyonlu bir işaretle modüle edilmektedir ve modülasyonlu bu ışık alıcı uçta fotodedektör kullanılarak elektriksel işarete dönüştürülmektedir. İletişim mesafesi hem LED’in ışık şiddetine hem de fotodedektörün duyarlılığına bağlıdır. Birçok uygulamada iletişim uzaklığını arttırmak için fotodedektörün duyarlılığı ve alıcının kazancı arttırılmaktadır. Bu çalışmada ise fotodedektörün duyarlılığından ziyade LED’in ışık şiddeti artırılmaktadır. Bu şekilde LED’in darbeli yüksek akımla sürülmesiyle iletişim mesafesinin arttırılmasıyla birlikte fon gürültüsü etkisi de azaltılmaktadır.