ТУРИЗМ ЯК ОБ’ЄКТ РЕГІОНАЛЬНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Лариса Федоришина; Юлія Головчук; Роман Боднар (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячена аналізу та узагальненню філософського змісту категорії «туризм», окресленню структури й функцій сучасної туристичної діяльності та обґрунтування її взаємозв’язків із концепціями регіональної економіки. Філософський зміст категорії "туризм" можна розглядати як глибоке осмислення подорожей та їх впливу на людське життя. У цьому контексті виокремлено такі ключові аспекти як пошук нового досвіду, осмислення свободи та обмежень, взаємодія з іншими та самопізнання, сталість та відповідальність, рефлексія та внутрішнє вдосконалення. Дотримуючись законодавчо закріпленого в Україні визначення туризму, виокремлено його види за метою подорожі. Сучасні теорії і концепції регіональної економіки, серед яких теорія мультиплікатора, теорії економічного та інноваційного розвитку, концепції сталого розвитку та кластеризації, системний та мережевий підходи. підкреслюють важливість розвитку унікальних туристичних продуктів і послуг, які відображають специфіку регіону, а також звертають увагу на важливість сталого та відповідального розвитку туризму, що враховує екологічні, соціальні та культурні аспекти. Зроблено висновок про те, що важливими аспектами туризму як об’єкта дослідження регіональної економіки є його системність, соціалізація, інноваційність та безпечність.