Балкански ратови на страницама Сарајевског листа (1912–1913) - Radovan Subić (Sineza, 2022)
У овом раду доносе се вијести о Првом и Другом балканском рату које су читаоци Сарајевског листа у вријеме ратних сукоба могли да прочитају на страницама ових дневних новина. Сарајевски лист био је гласило аустроугарске власти у Босни и Херцеговини и његова уређивачка политика уклапала се у задате службене оквире. Новински текстови који су објављивани првенствено су третирали проблематику војних операција и дипломатских активности. Сарајевски лист доносио је информације са разних страна, практично свих учесника у сукобу. Први балкански рат је на страницама Сарајевског листа третиран доста исцрпно. Повремено су, поред кључних ратних питања, биле третиране и важне политичке теме, као што је албанско питање, с нагласком на оправданост албанских тежњи. У вријеме Другог балканског рата уредништво је чешће преносило оне вијести које долазе из Софије и које говоре о бугарској невиности, као и српској и грчкој одговорности за почетак рата. Лист се понекад својим писањем, мада не потпуно отворено, сврставао на страну Бугарске. Примјетан је у одређеној мјери негативан тон према Србији. С друге стране, вијести о Румунији немају негативну конотацију, што је и разумљиво због доста бољег односа Беча према Букурешту него према Београду. Укратко, Сарајевски лист је у увијеној форми преносио ставове које је имао званични Беч.