ВНЕСОК ЮНЕСКО У РОЗВИТОК ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ ТА КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Людмила Безугла; Світлана Ігнатьєва; Юрій Нікітін (Економіка та суспільство, 2023)
Проведено огляд поточного стану туризму в Україні та країнах ЄС із урахуванням викликів і можливостей сьогодення. Проаналізовано внесок ЮНЕСКО в розвиток туризму в Україні та країнах ЄС, а також досліджено шляхи впливу ЮНЕСКО на сталий туризм і збереження спадщини в регіоні. ЮНЕСКО впливає на розвиток та захист об’єктів культурної та природньої спадщини, що мають видатну універсальну цінність. Розглянуто роль ЮНЕСКО в просуванні сталого туризму та збереженні спадщини в регіоні з урахуванням започаткованих нею ініціатив і програм. У статті також простежено вплив діяльності ЮНЕСКО на розвиток туризму в Україні та країнах ЄС, а також виклики та обмеження, які діють у сучасному світі. Окрім того, обґрунтовано перспективи розвитку туризму в регіоні та потенційну роль ЮНЕСКО щодо просування сталого туризму й збереження спадщини.