TÜKETİCİLERİN İNTERNET REKLAMLARINA YÖNELİK TUTUMLARI - Fatma Uçar (Selçuk İletişim, 2013)
İnternet üzerine yapılan akademik araştırmalar, tüketicilerin demografik özelliklerine ağırlık veren istatistikî veriler sunmakta, kişilerin inanç ve tutumlarına yönelik çalışmalar sınırlı kalmaktadır. Oysaki yeni iletişim teknolojileri ile ortaya çıkan dijital tüketicinin anlaşılması reklamcılığın başarısı için önemlidir.Bu çalışmanın amacı internet reklamcılığına yönelik katılımcıların tutumları ve inançlarının belirlenmesidir. Bu amaçla Yang'ın (2003) araştırmasında kullanılan 38 mad-den oluşan Likert ölçeği esas alınmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket kullanıl-mış ve 183 kişiye uygulanmıştır. Ankete katılan kişiler kolayda örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Araştırma sonuçları internet reklamlarına yönelik tutumlar üzerinde belirleyici olan yedi inanç faktörü (Materyalizm, hedonizm, ürün bilgisi, tüketici yararı, ekonomiye katkı, olumsuz özellikler ve web ekonomisi) olduğunu ortaya koymuştur.