Bir Diş Hekimliği Fakültesinde Pedodonti Kliniğine Başvuran Hastalarda Gömülü Süpernümerer Dişlerin Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi ile Retrospektif Olarak İncelenmesi - Beyza Ballı Akgöl; Aslıhan Akbulut (Selcuk Dental Journal, 2022)
Amaç: Bu çalışmanın amacı bir grup çocuk ve ergen hastada teşhis edilen gömülü süpernümerer dişlerin karakteristiğini konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Pedodontik muayene sonrası teşhis ya da tedavi nedeniyle KIBT görüntüleri alınmış 6-17 yaş aralığındaki hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Görüntülerde saptanan süpernümerer dişler Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Uzmanı tarafından üç boyutlu olarak incelenmiştir. Hastaların demografik özellikleri kaydedilmiştir. Süpernümerer diş pozisyonu, lokalizasyonu, şekli ve süpernümerer dişlerin neden olduğu komplikasyonlar değerlendirilmiştir. Bulgular: 116’sı (%56,9) erkek, 88’i (%43,1) kız toplam 204 çocuğun 338 KIBT sonucu incelenmiştir. Çocukların yaş ortalaması 10.69±2,65’tir. İncelenen 204 çocuğun 91’ inde (%44,6) toplam 123 adet gömülü süpernümerer diş teşhis edilmiştir. 60 (%66) çocukta sadece tek bir gömülü süpernümerer diş gözlenirken 31 (%34) çocukta 2 ya da daha fazla sayıda süpernümerer diş saptanmıştır. Süpernümerer dişlerin çoğu üst ön bölgede (%82,1) görülmüş ve %69,1’i palatinalde yer almıştır. Sonuç: KIBT, süpernümerer dişlerin konumu, komşu anatomik yapıları ve lokal komplikasyonları hakkında 2 boyutlu görüntüleme tekniklerine göre daha detaylı bilgi sağlayarak cerrahi işlem sırasında meydana gelebilecek komplikasyonları önlemeye yardımcı olmaktadır. İlerleyen dönemlerde ortodontik problemlere yol açmaması amacıyla, özellikle çocuk hastalarda süpernümerer dişlerle ilişkili komplikasyonların önlenebilmesi için erken teşhis ve uygun tedavi planlaması yapılması çok önemlidir.