Просторова синхронізація й десинхронізація біопотенціалів ЕЕГ при когнітивній діяльності спортсменів - Ольга Іванюк; Андрій Гаврилюк (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2016)
Досліджували особливості просторового розподілу когерентних зв’язків в α-, θ- та β- діапазонах ЕЕГ. У дослідженнях узяли участь 100 здорових праворуких юнаків 17–21 років, поділених на три групи: група спортсменів ациклічних видів спорту (33 особи) – юнаки, котрі займаються спортом з ациклічною структурою рухів; група спортсменів циклічних видів спорту (32 особи) – юнаки, котрі займаються спортом із циклічною структурою; контрольна група (35 осіб) – юнаки, які не займаються спортом регулярно. Просторовий розподіл зв’язків між відділами кори головного мозку під час когнітивної діяльності залежить від ранньої спортивної спеціалізації різного типу. Відтворення інформації з пам’яті, порівняно із завданням пошукового характеру, у групах спортсменів, а особливо в групі спортсменів ациклічних видів спорту, супроводжується синхронізацією біопотенціалів ЕЕГ. У контрольній групі достовірних відмінностей не виявлено.