یک مدل ارزیابی اعتماد برای رایانش ابری با استفاده از شبکه بیزی - میهن حسین‌نژاد; محمد عبداللهی ازگمی; محمد رضا ابراهیمی دیشابی (پدافند الکترونیکی و سایبری, 2023)
در سال‌های اخیر، رایانش ابری به‌عنوان یک الگوی رایانشی جدید برای ارائه زیرساخت، سکّو و نرم‌افزار به‌عنوان سرویس توجه زیادی را به خود جلب کرده است. با توجه به تطبیق سریع رایانش ابری در صنعت، چالش مهمی در مدیریت اعتماد میان ارائه‌دهندگان ابر، ارائه‌دهندگان سرویس و درخواست‌کنندگان سرویس به وجود آمده است. در حقیقت با در نظر گرفتن نیاز مبرم درخواست‌کنندگان سرویس در محیط ابر برای انتخاب سرویس‌های مؤثر، قابل‌اعتماد و کمتر مخاطره‌آمیز، مدیریت اعتماد در رایانش ابری بسیار چالش‌برانگیز شده است. یکی از مهم‌ترین عواملی که می‏تواند در اعتماد یا عدم اعتماد به یک سرویس از طرف درخواست‌کننده مد نظر قرار گیرد، پارامترهای مختلف کیفیت سرویس مربوط به سرویس موردنظر است؛ بنابراین، رویکردهایی موردنیاز است که اعتماد مربوط به سرویس‌های ابری را با توجه به مقادیر پارامترهای کیفیت سرویس آن‌ها و با در نظر گرفتن نیازمندی‌های کار آیی مشخص‌شده آن‌ها ارزیابی کند. در این مقاله، مدلی برای ارزیابی اعتماد به کمک شبکه‌های بیزی برای سرویس‌های ابری ارائه‌شده است. با توجه به اینکه اعتماد در واقع با احتمالات سروکار دارد، شبکه بیزی نیز برای حل مسائل از احتمالات استفاده می‌کند، پس شبکه بیزی می‌تواند به کمک ارزیابی اعتماد بیاید. در ادامه برای مقایسه، از فن‌های مختلف داده‌کاوی جهت ارزیابی اعتماد در سرویس‌های ابری استفاده‌شده است. نتایج حاصل از ارزیابی نشان می‌دهد که پارامترهای دقت، خطای مطلق، خطای ریشه میانگین مربع و خطای مربع، در شبکه بیزی به ترتیب برابر 53/94، 037/0، 137/0 و 038/0 هست و نسبت به فنون مختلف داده‌کاوی برای ارزیابی اعتماد در سرویس‌های ابری کارایی بهتری دارد.