Eksperimentalno određivanje prevrtanja stupca od dva bloka zbog ubrzanja podloge - Lidija Rendulić; Nina Čeh (Zbornik Radova, 2020)
Nakon popuštanja veziva, ljuljanje je bitan dio dinamičkog odgovora povijesnih spomenika, suhozida, grafitnih blokova u AGR jezgri u nuklearnim elektranama i zidanih konstrukcija. Ovdje se eksperimentalno istražuje ljuljanje i određuje područje prevrtanja stupca od dva bloka uslijed ubrzanja podloge. Ispituje se ponašanje stupaca od dva jednaka bloka s različito modeliranim kontaktom te stupaca sastavljenih od blokova različitih vitkosti. Uočene su znatne razlike u ponašanju stupaca s različito modeliranim kontaktom te je pokazana promjena u uvjetima prevrtanja između stupca od jednakih i onog koji se sastoji od različitih blokova.