Sigara tütününün doğal ve yapay radyoaktivitesinin belirlenmesi - Yusuf Ağuş (Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2016)
Sigara tütünündeki doğal ve yapay radyoaktivite konsantrasyonları %20 rölatif verimli n-tipi HPGe gama spektrometre kullanılarak belirlenmiştir.226Ra, 232Th, 40K, 210Pb ve 137Csradyoaktivite konsantrasyonları ölçülmüştür. 137Cs radyoaktivite konsantrasyonları ÖMD ( ölçülebilir en düşük aktivite ) değerinin altında bulunmuştur. 226Ra, 232Th, 40K ve 210Pb ortalama radyoaktivite konsantrasyonları sırasıyla 11,9 ± 1,4, 11,7 ± 1,4, 1197,48 ± 143,7 ve 24,9 ± 3,0 Bq/kg olarak bulunmuştur. 226Ra, 232Th, 40K ve 210Pb radyoaktivite konsantrasyonları değerleri dünyadaki diğer çalışmalarda elde edilen sonuçlarla uyuşmaktadır.