Editörden - Mehmet Fatih Birgül (Uludağ İlahiyat Dergisi, 2023)

(untitled)
Değerli okuyucularımız,Uludağ İlahiyat Dergisi’nin yeni sayısı ile karşınızdayız. Dergimizin bu sayısının da ülke-mizin saygıdeğer akademik camiasına ve ilim yolcularına yararı ve katkısı olmasını temenni ediyoruz.Dergimizin bu sayısındaki bilimsel ürünlere dair kısaca bilgi vermezden önce iki güncel hususa dair birkaç kelam etmek lüzumunu hissediyoruz. İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği soykırım, Türk akademisinin yüreğini kanatmaktadır. Ömrünü ilme vakfetmiş insanlar, bu katliamı şiddetle kınamaktadır. Fakat esas itibariyle, tarihte eşi görülmemiş böyle bir vahşet ve barbarlığın, tüm dünyadaki üniversiteler ve bilimsel mahfiller için de bir sınav olduğunun altını çizmemiz gerekli. Maalesef kimileri bu sınavda insanlığın ve vicdanın tarafını tutmakta başarısız olmuşlar, kimileri de hakkın ve adaletin yanında durmak cesaretini gösterebilmişlerdir. İkinci olarak, son dönemde sansasyonel bazı örneklerini müşahede ettiğimiz, akademik yayıncılığın kanayan yarasına dair birkaç kelam etmek istiyoruz. Hepimizin malumu oldu-ğu üzere, bilimsel üretim ve bilimsel ahlâk birbirine sıkı biçimde bağlıdır. Fakat ne yazık ki, Türkiye’nin ilim âleminde ‘denetim’ ve ‘eleştiri mekanizması’ zafiyeti bulunmaktadır. Bu zafiyetten istifade eden birtakım müptezellerin, gerçekten alın teri dökerek çalışmalarını ortaya koyan akademisyenlerin emeklerini aşırmaları ve düpedüz intihalcilik gibi ahlaksız-lıklara tevessül etmeleri son derece üzücüdür.Son dönemlerde incitici misallerini gördüğümüz bu gibi ahlâksızlıkların engellenmesi için, bilimsel yayınların ciddi ve ilmî surette tenkidine ihtiyaç bulunmaktadır. Ayrıca hakem süreçlerinin ve editoryal işlemlerin hakkıyla gerçekleştirilmesi şarttır. Genç bir akademis-yenin tezini sayfalarca aşırıp kitap bölümü diye yayınlayan yahut hakem olarak atandığı ama hiç okumadığı bir makalenin sonuna not düşüp kendi çalışmalarına atıf isteyerek ma-jör düzeltme talep eden zihniyetler, ülkemizdeki ilim ve irfanın gelişmesini baltalamaktadır.