طراحی زنجیره تأمین دارو؛ رویکرد یکپارچه - زهرا خوجه; طوبیٰ درویش محمدی; محمد مهاجر تبریزی (مدیریت زنجیره تأمین, 2023)
طراحی زنجیره تأمین از موضوعات موردتوجه شرکتهای پخش دارویی است، چراکه این شرکتها به دلیل وجود مقررات کشوری و نیز رقبای متعدد ناچار از گسترش و یا بازطراحی نقاط استقرار شعب خود هستند. در این پژوهش، با رویکردی یکپارچه به موضوع طراحی زنجیره تأمین دارویی برای شرکتهای پخش پرداخته شده، به‌نحوی‌که تمامی سرفصلهای هزینه‌ای شامل احداث، توزیع و موجودی را به همراه الزامات مربوط به مقررات قانونی موجود را در قالب یک مدل ریاضی ارائه نموده است. به‌طور خاص در این تحقیق، پارامترهای تأثیرگذار بر هزینه موجودی کل شرکت در سطح زنجیره تأمین لحاظ شدند. در ادامه، با توجه به پیچیدگی مدل حاصل از یک رویکرد ترکیبی شامل خوشه‌بندی نقاط و استفاده از الگوریتم فراابتکاری برای حل آن استفاده شد. به‌منظور ارزیابی اثربخشی، مدل بر روی داده‌های شرکت سیناپخش ژن اعمال شد و نهایتاً در چند سناریو به بررسی شیوه بهینه استقرار شعب، سطح بهینه موجودی و نیز برنامه توزیع بهینه پرداخته شد. نتایج نشان می‌دهند که رویکرد یکپارچه برای طراحی زنجیره منجر به کاهش مجموع هزینه‌های طراحی زنجیره خواهد شد.