КОМП'ЮТЕРНІ СИСТЕМИ ЗНАНЬ: ОСНОВИ ПОДАННЯ ТА ОБРОБЛЕННЯ ПРЕДМЕТНО-ОРІЄНТОВАНИХ ЗНАНЬ - М. Г. Петренко; М. О. Бойко; К. С. Малахов (Автоматизация технологических и бизнес-процессов, 2024)
В статті досліджується еволюція онтолого-керованого оброблення природномовної інформації. Шляхом поглибленого дослідження запропоновано нову архітектуру лінгвістичного процесора, яка унікальним чином інтегрує лінгвістичну та онтологічну парадигми під час семантичного аналізу. Відходячи від традиційних методологій, такий підхід демонструє глибоке злиття методів видобування та представлення знань. Центральним моментом дослідження є розробка онтолого-керованої інформаційної системи, побудованої з вбудованим акцентом на саморозвиток і адаптацію. Особливістю системи є ефективне оперування елементарними знаннями у поєднанні з її динамічною здатністю сприяти розвитку інноваційних концептів і відношень. Особлива увага приділяється застосуванню системи в обробці наукової інформації, що свідчить про її потенціал у революційному перетворенні наукомістких додатків у наукових галузях. Основними зусиллями в статті є прагнення прокласти шлях до більш інтуїтивно зрозумілих, точних і розширених онтолого-орієнтованих інструментів у сфері видобування та представлення знань.