مقایسه‌ی میزان ناتوانی در افراد مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس با و بدون سابقه‌ی خانوادگی - مجید قاسمی; وحید شایگان‌نژاد; کیوان نوری (مجله دانشکده پزشکی اصفهان, 2021)
مقدمه: مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که احتمال ابتلا به مالتیپل اسکلروزیس (Multiple sclerosis یا MS) در افراد دارای سابقه‌ی خانوادگی بیشتر است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین میزان ناتوانی بر اساس مقیاس ناتوانی گسترش یافته (Expanded Disability Status Scale یا EDSS) در افراد مبتلا به MS با سابقه‌ی خانوادگی مثبت بود.روش‌ها: این مطالعه به صورت مقطعی، بر روی 320 نفر از بیماران قطعی مبتلا به MS مراجعه‌کننده به کلینیک MS بیمارستان آیت‌اله کاشانی در دو گروه دارای سابقه‌ی خانوادگی مثبت و بدون سابقه‌ی خانوادگی انجام شد. داده‌های مربوط به مشخصات دموگرافیک بیماران و داده‌های مربوط به سن شروع بیماری، تعداد حمله در سال و EDSS به وسیله‌ی مصاحبه‌ی حضوری و معاینات انجام شده توسط پزشک تکمیل گردید. معیار رتبه‌بندی EDSS بر اساس عملکرد نورولوژیک و سیستم‌های عملکردی (پیرامیدال، مخچه‌ای، ساقه‌ی مغزی و...) تعیین گردید.یافته‌ها: تفاوت معنی‌داری بین میانگین تعداد حمله در سال، در هر دو گروه با و بدون سابقه‌ی خانوادگی مثبت مشاهده نشد. همچنین، اختلاف معنی‌داری بین میانگین EDSS اولیه و ثانویه در دو گروه از مبتلایان دارای سابقه‌ی خانوادگی و بدون سابقه‌ی خانوادگی وجود نداشت.نتیجه‌گیری: سن مبتلایان به نوع خانوادگی بیماری، به طور قابل ملاحظه‌ای پایین‌تر از سن مبتلایان در نوع بدون سابقه‌ی خانوادگی بود. با این وجود، تفاوت معنی‌داری در میزان ناتوانی دو گروه وجود نداشت.