Endonezya’da Ulus Kurma, Aidiyet ve Çok kültürlülük: İbn Haldun’un Kuramlarının Kavramsallaştırılması ve Ötesi - Asfa Widiyanto (İbn Haldun Çalışmaları Dergisi, 2018)
Bu makale, İbn Haldun’nun çeşitlilik, grup hissiyatı ve siyasi meşruiyet üzerine fikirlerinin bilhassa çağdaş ulus-devlet bağlamı içerisinde yeniden okunması ve tekrar kavramsallaştırılmasını amaçlamaktadır. İbn Haldun, “bir hanedanın birçok kabile ve grubun olduğu topraklarda kendini kuvvetli bir biçimde tesis etmesi ender görülür” cümlesini sarf etmiştir. Yüksek seviyede bir çeşitlilik (sosyal bağlılık olmaksızın), vaatten ziyade tehlike olarak addedilir. Bu tehlike özellikle de devletin veyahut hanedanlığın istikrarına karşı bir tehlikedir. Bu makale aşağıda belirtilen sorunlara ışık tutmaya çalışacaktır: (a) Hangi toplumsal kültürler Endonezya’da ulus oluşturmaya katkıda bulunmaktadır? (b) Azınlık grupları, ulusa olan aidiyetlerini nasıl  algılıyorlar ve ulus oluşumuna nasıl tepkide bulunuyorlar?