Leon Nieścior, Asceza chrześcijańska i filozofia w pismach Nila z Ancyry, Poznań 2001, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wydział Teologiczny, ss. 280 - Józef Figiel (Vox Patrum, 2002)
recenzja