ГІБРИДНА ПОБУДОВА СИСТЕМИ КІБЕРБЕЗПЕКИ: АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА - Oleksandr Ponomarov; Serhii Pyvovarchuk; Lesya Kozubtsova; Igor Kozubtsov; Tetiana Bondarenko; Tetiana Tereshchenko (Кібербезпека: освіта, наука, техніка, 2023)
Національна безпека держави є одним з основних факторів стабільного розвитку суспільства. Проте Україна та Збройні сили України змушені протидіяти гібридній війні із застосуванням кіберпростору. Встановлено, що на даний час відсутнє єдине бачення щодо методології протидії війнам за гібридною формою. Відсутність методології протидії вимагає перегляду існуючих підходів до гарантування та підтримки державної безпеки. Мета статті. Обґрунтування необхідності створення гібридної системи кібербезпеки для нейтралізації кіберзагроз Збройним Силам України та способи її реалізації на засадах військово-цивільного співробітництва. Матеріали й методи. Для вирішення поставлених завдань використовувалася сукупність методів теоретичного дослідження: історичного аналізу та узагальнення наукової літератури щодо проблеми дослідження; структурно-генетичного аналізу та синтезу при уточненні об’єкта та предмета дослідження; метод сходження від абстрактного до конкретного; метод аналітично-порівняльного аналізу при аналітично-порівняльному оцінюванні новизни результатів дослідження; синтез та узагальнення – для обґрунтування методологічних та методичних засад дослідження; узагальнення – формулювання висновків та рекомендацій щодо продовження подальших досліджень. Результат. Сформовано ключову гіпотезу, що ефективним інструментом у протидії з веденням війною за гібридною формою можна досягнути за рахунок застосування гібридних військ. Розвиваючи цю гіпотезу обґрунтовано філософську ідею необхідності у створенні гібридної системи кібербезпеки на основі військово-цивільного співробітництва. Зарубіжний досвід підтверджує високу ефективність військово-цивільного співробітництва. На підставі діючих нормативно-правових актів запропоновано спосіб реалізації. Практичне значення дослідження полягає у можливості отримання переваг у кіберпросторі ЗС України в час активних гібридних війн за рахунок формування підрозділів військово-цивільного співробітництва як нової (гібридної) форми підрозділу Збройних Сил України