Pojetí demokratického právního státu v rozhodnutí ÚS - František Šamalík (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 1994)
Návrh skupiny 41 poslanců PČR na zrušení zákona č. 198/1994 Sb. o protipránosti komunistického režimu a odporu proti němu byl ÚS zamítnut jednomyslně, což - alespoň formálně - zvyšuje autoritu jeho rozhodnutí. Kausa, o níž rozhodoval, je výsostně politická, takže posuzování rozhodnutí, jež zůstane v rámci politického myšlení a priorit, bude příliš protichůdné. Rozdíly by se měly mírnit - v souladu s principem "vlády práva" v míře, v níž kategorie, jež mají jak politickou, tak právní povahu, budou interpretovány výlučně v jejich ústavněprávním významu, to je v podstatě základní funkcí ÚS.