Soğuk hava deposu ve sıcaklık kontrollü taşımacılık çalışması: Tayland'da bir zincir lokantası örneği - Pannita CHAİTANGJİT; Pornthipa ONGKUNARUK (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2019)
Tarımsal hammaddelerin güvenliği ve kalitesi gıda hizmet endüstrisinde önemlidir, çünkü hammaddeler sıcaklığa karşı hassastır ve bozulabilir. Bu nedenle, kalite ve güvenliği sağlamak için soğuk hava depolarında ve sıcaklık kontrollü araçlarda depolanmaları gerekir. Bu çalışma bir zincir restoranın mevcut soğuk zincir yönetimini incelemektedir. Amaç, sorunları belirlemek ve uygun soğuk hava depolarının ve sıcaklık kontrollü araçların nasıl kurulacağını önermektir. Çalışmanın kapsamı, dokuz şubesi, her bir şubeye hammadde göndermek için hammadde depolamak için iki frigorifik konteyner (20 feet) ve sıcaklık kontrollü üç kamyondan oluşan bir restorandır. Sorunu belirlemek için, restoran sahibi ve işletmecileri ile derinlemesine görüşmeler yapılmış ve kızılötesi bir termal kamera ve veri kaydedici kullanarak soğuk hava deposu ve hammaddenin taşınması sırasındaki sıcaklığı kontrol edilmiştir. Ardından, sorunun nedenleri analiz edilmiş ve soğuk hava deposu ve dağıtım platformu tasarımı gibi iyileştirmeler önerilmiştir. Özetle, bu araştırma diğer soğuk hava depoları ve sıcaklık kontrollü kamyon kullanıcıları için faydalı olacaktır. Soğuk zincir verimliliğini, gıda güvenliğini ve aynı zamanda enerji maliyetinde tasarruf oranını artırabilir.