Umetna glasba v Srbiji kot politično sredstvo in/ali pribežališče v devetdesetih letih 20. stoletja - Melita Milin (Muzikološki Zbornik, 2011)
Članek se osredotoča na to, kakšen je bil odziv srbskih skladateljev na burne dogodke in vojne v zadnjem desetletju 20. stoletja v nekdanji Jugoslaviji. Pričujoči sestavek upošteva tako kreativno delo kot tudi politični aktivizem. Takrat je veljalo splošno nezaupanje, po katerem naj bi glasba mogla močno vplivati na politično dogajanje, tako da se je skladateljevanje smatralo bolj kot kakšno pribežališče pred kruto realnostjo. Vendar pa so nekateri skaldatelji svoj prostest izrazili tudi v svojih delih, pa čeprav ponavadi na indirekten način.